Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Tikkalammen Lohdutar

KRJ-III, SV-II

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimiTikkalammen Lohdutar "Luna" Säkäkorkeus, väri150cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH17-018-1101 Koulutustaso, lajiHeC, kouluratsastus ja työhevosluokat
Syntymäaika, ikä1.6.2017   12-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, tamma KasvattajaTikkalammen perinnetila

Saavutukset

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa 10/2023 - KRJ-III (80,5p.)

Palkittu varsa-arvostelussa 7/2017 - SV-II (4-vuotiaat, 59,5p.)   (SV-III 2v.)

Luonnekuvaus

Historiaa: Joidenkin asioiden loppuun viemisessä tuntuu kestävän ikuisuus. Näin kävi myös Tikkalammen Lohduttaren kanssa, sillä haaveilin tallin kasvatista lähes vuoden päivät, ennen kun sain päätettyä täydelliselle tilausvarsalle sopivat vanhemmat. Tilan omistajat näyttivät vihreää valoa valitsemalleni yhdistelmälle, ja niin maailmaan saatiin viimein kesäkuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2017 maailman suloisin tammavarsa, komean Pronssi-orin ja hellyttävän suloisen liinaharjatamma-Lohduntuojan yhdistelmänä. Olin haljeta riemusta, kun puhelimeni soi ja pääsin katsomaan minua varten suunniteltua varsaa ensimmäisen kerran: tamma näytti aivan emältään, ja se nimettiin emälinjaa kunnioittaen Tikkalammen Lohduttareksi. Tuttavallisemmin tamman lempinimi taittui Lunaksi.

Luna tuntuu perineen vain parhaita puolia vanhemmiltaan. Ihastuin sen emän ulkonäköön ensivilkaisulta, ja enkös ollutkin niin onnekas, että sain omaan talliini lähes identtisen näköiskopion. Lempeäsilmäinen liinaharja sulatti sydämeni jo varsa-aikana, eikä suuret tunteet ihanaa tammaa kohtaan ole yhteisten vuosien saatossa ainakaan vähentyneet. Vanhempiensa tavoin Luna on mitä rehdein ja reiluin suomenhevonen, ja kevyet ratsuntyöt ja rento työhevosluokissa kisaaminen tuntuvat sopivan sen pirtaan. Hoidettaessakin tamma on leppoisa kuin mikä, ja kaikessa hellyydessään siitä tulee taatusti vielä loistava emäkin, kun sen aika koittaa.

Luna on kaikkien kaveri, eikä se ole osoittanut suurta tarvetta raivata tietään pihaton arvojärjestyksen kärkipäähän. Tamma elelee sopuisasti parin ikääntyvän eläkeläisneitosen kanssa. Hoidettaessa Luna seisoo rauhassa paikallaan ympäristöön tarkkaillen, huokaisten välillä syvään, kun sitä osuu rapsuttamaan mukavasta kohdasta. Pienikokoinen tamma on mutkaton käsitellä kaikissa tilanteissa, mutta kuljetusautoon lastaaminen ei ole sen lempipuuhia. Silloin vaaditaan rauhallisia, mutta päättäväisiä otteita ja kärsivällistä kauraämpärin rapistelua.

Ratsuna Lunaa ei lähdetty kouluttamaan juuri alkeita pidemmälle, sillä ostin tamman talliin puhtaasti työhevostouhuja silmällä pitäen. Hyvin peruskoulutettu Luna oli helppo totuttaa niin ratsun kuin työhevosen vermeisiin, eikä mennyt kauaakaan, kun se jo kulki niin sujuvasti satula selässä, että maastoon oli suorastaan nautinnollista lähteä. Tamma nostaa puhtaan laukan molempiin suuntiin ja kääntyy kun pyydetään, mutta omimmillaan Luna on rennoilla maastolenkeillä, ilman selkeää suuntaa ja satulaa.

Tamman ilme tuntuu kirkastuvan heti, kun se kuulee valjaiden kilahtelevan. Pieni tamma odottaa korvat hörössä töihin pääsyä, ja tuntuu suorastaan nauttivan ollessaan hyödyksi. Luna onkin päässyt lunastamaan heinänsä puhtaalla työnteolla, sillä tamma saa olla aktiivisesti mukana kaikissa niissä tallin puhteissa ja askareissa, joissa sitä voidaan sen painotuslajin vuoksi hyödyntää. Innokas tamma toimii myös työhevoskisoissa kuin ajatus, ja tuntuu selvästi nauttivan tekemisestä. Tamma pärjäsi hyvin jo varsaiän tottelevaisuusluokissa, mutta iän ja sen mukana tuoman varmuuden myötä Luna on kunnostautunut myös monessa muussa luokassa. Eniten olemme kisanneet Lunan kanssa käyttöajo-, kyntö- ja käyntikoe-luokissa, joissa se on omimmillaan. Tarkkuutta ja kuuliaisuutta vaativat radat sopivat rauhalliselle Lunalle.


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Sukuselvitys

i. Pronssi
prt, 159cm
ii. Kupari
prt, 161cm
iii. Rautakeisari
iie. Kultapiisku
ie. Sirukas
prt, 159cm
iei. Kiri-Tero
iee. Sirustiina
e. Lohduntuoja
vprt, 148cm
ei. Varto
rt, 150cm
eii. Vartti
eie. Murheenkryyni
ee. Lohdutus
vrt, 146cm
eei. Varma-Aatos
eee. Avunkantaja
Isälinja: Pronssi (1) - Emälinja: Lohduntuoja (1)

En olisi voinut löytää kauan haaveilemalleni, työajoon painottuneelle tammalle juuri parempia vanhempia. Lunan Pronssi-isä on komea ja hyvätapainen kuin mikä, ja orin kanssa ollaan kisattu mukiinmenevällä menestyksellä niin työhevosluokissa kuin raveissa. Komea punarautias ori tuntuu saaneen sitä hyvin kuvaavan nimen; onhan kyseessä punaista hehkuva metalli-, tai mitalihai. Hyvä luonne ja pronssinhohtoinen väri tuntuvat kulkevan suvussa, sillä myös Pronssin Kupari-isä ja Sirukas-emä olivat melko suurikokoisia punarautiaita.

Emän puolen suku tuntuu muodostuvan huomattavasti pienikokoisemmista ja vaaleamman värisistä, vaikkakin vähintään yhtä lempeäluonteisista hevosista. Lunan Lohduntuoja-emä on yksi kauneimmista ja lempeimmän näköisestä koskaan kohdanneistani suomenhevostammoista, ja olen onnekas, kun sain talliin yhtä kauniin ja lempeän tammavarsan. Kun Luna saatiin maailmaan emänsä ensimmäisenä varsana, Lohduntuojalla oltiin startattu ihan hyvällä menestyksellä muutamissa työhevosluokissa. Lunan emänisä Varto ja emänemä Lohdutus olivat kumpainenkin melko pienikokoisia, Varton ollessa hyvin tyypillisen näköinen, 150cm korkea rautias suomenhevosori. Lohdutus taas muistutti niin nimensä kuin ulkonäkönsä puolesta sekä jälkeläistään Lohtua, että jälkeläisen jälkeläistä Lunaa.

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja
12.11.2023 t. Runon Lumipallo KTK-II Pyökin Purkkapallo Keijumäen Ratsutila
26.8.2023 o. Runon Titaani Ruko Kototalli
1.6.2018 t. Runon Lemmenkuu VIR MVA Ch, KTK-II Visterin Koherenttu Mandelbacke
13.12.2017 t. Runon Valkokulta KTK-III, SV-I Kuuramaan Hopeaharja Runoratsut

Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (TYH: 45, KRJ: 45)

Muut kilpailut
pvm jaos kisapaikka luokka sijoitus
05.07.2017 koulu (villit) Ratsutalli Lilja helppo C 4/16 (74,000 %)
31.01.2018 VSR-Cup Susiraja helppo C 1/33
24.07.2018 VMRJ KK Päike 15km ihanneaika 9/18, 2p.
30.07.2018 VMRJ Reindeer Ranch 15km ihanneaika 1/5, 5p.


Varustekaappi

Lunan varusteiden väri on punainen. Kiitos tarvikkeista Equestrian PRO!


Päiväkirja

3. syyskuuta 2022 :: Suomenhevosten Työmestaruuskilpailu 2022 (kutsu)

"Vuoden 2022 suomenhevosten työmestaruuskilpailut vetivät ennätysmäärän osallistujia, kun syyskuussa kisattuihin työkisoihin osallistui huimat 48 valjakkoa (24 tammaa, 21 oriita, 3 ruunaa)! Ensimmäistä kertaa Uudellamaalla järjestetyt kilpailut kisattiin Gennäsin raviradalla Raaseporin kauniissa maisemissa. Kilpailuissa nähtiin huima määrä ensikertalaisia, mutta myös kokeneita työhevosia…" Lähdimme Laurin ja Runoratsujen kolmen työhevosen voimin Gennäsin raviradalla järjestettäviin Suomenhevosten Työmestaruuskilpailuihin Raaseporiin. Kaikilla hevosilla, niin Lunalla, Hopsulla kuin Vannilla, oli jo vankka kokemus kisareissuista ja matka taittuikin rauhassa.

"Kilpailu startattiin juoksukokeella, jossa kaikki valjakot tekivät aiemmista vuosista poiketen puhtaat juoksut ja jokainen sai avattua pistesaldonsa. Kuusi valjakkoa alitti minuutin ja 50 sekunnin rajan saaden ensimmäisestä kokeesta täydet viisi pistettä. Päivän parhaan juoksuajan teki kantakirjattu ravitamma AH Kalma, joka voitti suvereenisti oman lähtönsä." Meidän hevosistamme juoksukokeen paras suoriutuja oli Hopsu, joka sijoittui omassa lähdössään sijalle 2/5.

"Käyntikokeessa kahta valjakkoa lukuun ottamatta kaikki kävelivät hyväksytyn tuloksen ja yhteensä yhdeksän hevosta alitti seitsemän minuutin ja 50 sekunnin ajan saaden toisesta kokeesta täydet kuusi pistettä." Käyntikoe ei sitten sujunutkaan aivan niin mallikkaasti. Hevosemme sijoittuivat tasaisesti joukon keskivaiheille tai hännille. Parhaiten pärjäsi Luna, sijoittuen 12/48.

"Vetokokeessa nähtiin äärimmäisen kovia suorituksia myös ensikertalaisilta…" Luna loisti vetokokeessa tuloksella 282 m / 1200 kg, sijoittuen kaikkien osallistujien kesken sijalle 6/48, 28,2 pisteellä.

"Kaikissa osakokeissa hyvässä iskussa ollut 10-vuotias tamma K.R. Purnu kruunattiin kilpailuiden kirkkaimmaksi ja se loimitettiin ja seppelöitiin suomehevosten työmestariksi vuosimallia 2022! Voittajalle jaettiin lisäksi rahapalkinto muiden sijoittuneiden tavoin (sijat 1–6.) sekä kiertopalkinto. Kilpailuissa palkittiin myös päivän parhaat vetäjät aisoilla, käynti- ja juoksukokeissa parhaimmat ajat tehneet valjakot työohjilla sekä yleisön suosikkihevonen Runon Valkokulta uusilla puulängillä." Jäimme lopulta täpärästi raha-palkintojen ulkopuolelle, Lunan sijoittuen koko kisassa sijalle 7/48. Tuoreeltaan tulos harmitti, mutta kotimatkalla suoritukset kääntyivät jo iloksi. Erityisesti iloa tuotti meidän oma kasvattimme Vanni, joka valittiin yleisön suosikkihevoseksi ja palkittiin uusilla puulängillä.

© Kursivoidut tekstit kirjoittanut kilpailujen vastuuhenkilö Pierre, loput Melina


20. elokuuta 2022 :: Working Equitation -treenit Nuppulanharjussa (kutsu)

Osallistuimme Lunan kanssa elokuun kesähelteillä Nuppulanharjun tilalla järjesttävään työratsastusvalmennukseen, jonka ohjasi Hannele Sysiluoto. Hannalen palaute suorituksesta: "Suloinen hevonen ja siistiä ratsastusta! Hevonen vaikutti todella varmalta, ja teki iloisesti mitä pyydettiin. Erityiskehut virheettömistä suorituksista porttitehtävällä, bravo! Hevonen odotti rauhallisesti paikoillaan ja ratsastajan pelisilmä oikea-aikaisten apujen antoon oli kohdallaan."


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen