Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Runon Valkokulta

KTK-III, SV-I

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimiRunon Valkokulta "Vanni" Säkäkorkeus, väri155cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH17-018-2178 Koulutustaso, lajiHeC, kouluratsastus ja työhevosluokat
Syntymäaika, ikä13.12.2017   12-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, tamma KasvattajaMelina VRL-11408, Runoratsut

Saavutukset

Palkittu varsa-arvostelussa 1/2018 - SV-I (2-vuotiaat, 32,6p.)

Kantakirjattu T-suunnalle 7/2018 - KTK-III (65p.)

Luonnekuvaus

Sinä päivänä kun Runon Valkokulta syntyi, maata peitti valkea, kimmeltävä hanki. Sekä Vannin isän, että emän suvuista löytyy eri metalleihin viittaavia nimiä, jolloin myös tuoreelle varsalle lähdettiin hakemaan nimi-inspiraatiota korulaatikon pohjalta. Hetken pohdittuani katseeni osuikin vasemmassa nimettömässäni kimaltelevaan valkokultaiseen vihkisormukseen - Valkokulta! Sehän tästä varsasta tulee.

Vanni on nimensä veroinen suomenhevonen ja kaikkiaan aika kultainen. Tamma toimii hoitotilanteissa kuin ihmisen mieli, eikä joulutohinan alla syntynyt varsaparka hätkähtänyt edes hyvässä, ja varsin äänekkäässä, vaiheessa olevaa tallin joulusiivousta kömpiessään maailmaan. Ulkomuodoltaan tamma on juuri sellainen, kuin jykevän, peltotöihin tottuneen suomenhevosen kuulukin olla. Hyväluonteinen tamma koulutettiin nuoresta pitäen ajolle työhevosluokkia, sekä sen vanhempien loistavaa kisamenestystä, silmällä pitäen. Omimmillaan Vanni onkin sisua ja voimaa vaativissa pelto- ja metsätöissä, vaikka toisinaan tamma on mukava varustaa myös pitkälle, rauhalliselle maastolenkille. Hallitseehan se myös ratsuna kolme puhdasta askellajia, eikä jarruissa tai ohjasavuissakaan ole moittimista.


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Sukuselvitys

i. Kuuramaan Hopeaharja
rt, 150cm
ii. M.T. Iltarusko
prt, 163cm
iii. Taigatuli
iie. M.T. Manteli
ie. Paronimäen Tuliharja
prt, 150cm
iei. Lohtu
iee. Muiston Tuli
e. Tikkalammen Lohdutar
vprt, 150cm
KRJ-III, SV-II
ei. Pronssi
prt, 159cm
eii. Kupari
eie. Sirukas
ee. Lohduntuoja
vprt, 148cm
eei. Varto
eee. Lohdutus
Isälinja: M.T. Iltarusko - Emälinja: Lohduntuoja

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja
13.4.2024 o. Runon Unikko KTK-kelp. Myrskylän Uuno Runoratsut
5.2.2018 t. Villahaan Valonna Villahaan Pessi Villahaka

Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 42, TYH: 42, VSR: 1)

Näyttelymenestys
06.04.2018 NJ, Kototalli, irtoSERT, pt: Kati
28.02.2018 VSN, Hengenvaara, 36,5p (12/15), tuom. Nintsu

Päiväkirja

3. syyskuuta 2022 :: Suomenhevosten Työmestaruuskilpailu 2022 (kutsu)

"Vuoden 2022 suomenhevosten työmestaruuskilpailut vetivät ennätysmäärän osallistujia, kun syyskuussa kisattuihin työkisoihin osallistui huimat 48 valjakkoa (24 tammaa, 21 oriita, 3 ruunaa)! Ensimmäistä kertaa Uudellamaalla järjestetyt kilpailut kisattiin Gennäsin raviradalla Raaseporin kauniissa maisemissa. Kilpailuissa nähtiin huima määrä ensikertalaisia, mutta myös kokeneita työhevosia…" Lähdimme Laurin ja Runoratsujen kolmen työhevosen voimin Gennäsin raviradalla järjestettäviin Suomenhevosten Työmestaruuskilpailuihin Raaseporiin. Kaikilla hevosilla, niin Lunalla, Hopsulla kuin Vannilla, oli jo vankka kokemus kisareissuista ja matka taittuikin rauhassa.

"Kilpailu startattiin juoksukokeella, jossa kaikki valjakot tekivät aiemmista vuosista poiketen puhtaat juoksut ja jokainen sai avattua pistesaldonsa. Kuusi valjakkoa alitti minuutin ja 50 sekunnin rajan saaden ensimmäisestä kokeesta täydet viisi pistettä. Päivän parhaan juoksuajan teki kantakirjattu ravitamma AH Kalma, joka voitti suvereenisti oman lähtönsä." Meidän hevosistamme juoksukokeen paras suoriutuja oli Hopsu, joka sijoittui omassa lähdössään sijalle 2/5.

"Käyntikokeessa kahta valjakkoa lukuun ottamatta kaikki kävelivät hyväksytyn tuloksen ja yhteensä yhdeksän hevosta alitti seitsemän minuutin ja 50 sekunnin ajan saaden toisesta kokeesta täydet kuusi pistettä." Käyntikoe ei sitten sujunutkaan aivan niin mallikkaasti. Hevosemme sijoittuivat tasaisesti joukon keskivaiheille tai hännille. Parhaiten pärjäsi Luna, sijoittuen 12/48.

"Vetokokeessa nähtiin äärimmäisen kovia suorituksia myös ensikertalaisilta…" Luna loisti vetokokeessa tuloksella 282 m / 1200 kg, sijoittuen kaikkien osallistujien kesken sijalle 6/48, 28,2 pisteellä.

"Kaikissa osakokeissa hyvässä iskussa ollut 10-vuotias tamma K.R. Purnu kruunattiin kilpailuiden kirkkaimmaksi ja se loimitettiin ja seppelöitiin suomehevosten työmestariksi vuosimallia 2022! Voittajalle jaettiin lisäksi rahapalkinto muiden sijoittuneiden tavoin (sijat 1–6.) sekä kiertopalkinto. Kilpailuissa palkittiin myös päivän parhaat vetäjät aisoilla, käynti- ja juoksukokeissa parhaimmat ajat tehneet valjakot työohjilla sekä yleisön suosikkihevonen Runon Valkokulta uusilla puulängillä." Jäimme lopulta täpärästi raha-palkintojen ulkopuolelle, Lunan sijoittuen koko kisassa sijalle 7/48. Tuoreeltaan tulos harmitti, mutta kotimatkalla suoritukset kääntyivät jo iloksi. Erityisesti iloa tuotti meidän oma kasvattimme Vanni, joka valittiin yleisön suosikkihevoseksi ja palkittiin uusilla puulängillä.

© Kursivoidut tekstit kirjoittanut kilpailujen vastuuhenkilö Pierre, loput Melina


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen