Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Pyökin Purkkapallo

KTK-III, KV-III

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimiPyökin Purkkapallo "Puppe" Säkäkorkeus, väri144cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH23-018-0328 Koulutustaso, lajiHe A, 50cm, kouluratsastus
Syntymäaika, ikä23.02.2023   ikä* OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenpienhevonen, ori KasvattajaPyökkipolku
*Ikä: ☆ 3-vuotias:23.05.2023 ☆ 4-vuotias:23.08.2023 ☆ 6-vuotias:23.02.2024 ☆ 8-vuotias:23.08.2024

Saavutukset

Kantakirjattu P-suunnalle 12/2023 - KTK-III (60p.)

Palkittu kouluvarsojen laatuarvostelussa 5/2023 - KV-III (16p.)

Luonnekuvaus

Pyökin Purkkapallo muutti Runoratsuihin huhtikuussa 2023. Puppe on osoittautunut leikkisäksi ja eloisaksi oriksi, josta on helppo pitää. Hoitaessa se on kuitenkin aika kova sähläämään, ja nyplää aina turvallaan kaikkea mihin ylettyy. Se myös kaataa suurella todennäköisyydellä harjapakit ja ämpärit kumoon. Puppe on silti pikemminkin sellainen hyväntahtoinen hölmö, eikä se ilkeyttään aiheuta päänvaivaa. Taluttaessa ori kulkee kiltisti perässä ja on tottunut jo pienestä pitäen maatilan työkoneisiin ja heiluviin pressuihin. Se ei siis korvaansa lotkauta, vaikka traktori peräkärryineen ajaa ohi. Kengittäjän ja eläinlääkärin käynnit sujuvat Pupen kohdalla myös moitteetta.

Ratsuna Puppe on hieman tahmeahko ja vaatii aina kunnon alkulämmittelyt. Sen isä ja emä ovat kumpikin kisanneet monipuolisesti eri lajeissa aina laukkakisoja ja lännenratsastusta myöten, mutta kasvattaja kauppasi Puppea kouluratsuna ja sellainen siitä myös leivottiin. Puppe on niitä hevosia, jotka mielellään oikaisevat kentän kulmat ja tekevät volteista ja pääty-ympyröistä soikeita. Sen suurin kompastuskohta tuntuu olevan temponlisäykset ja pohkeenväistöt, ja nämä treenit vaativatkin aina erityistä motivointia. Yritämme silti päästä kisaamaan Pupen kanssa helpon A:n luokissa, ja jos meno tuntuu aivan mahdottomalta, siirrymme helpon B:n luokkiin.

Pupen kanssa on hauska hypätä pieniä esteitä ja käydä metsäretkillä mielenvirkistykseksi. Ori olisi saattanut menestyä esteratsunakin, mutta tyttäreni ovat hypänneet sen kanssa kotona lähinnä 40cm:n pikkuesteitä, emmekä ole treenanneet lajia mitenkään tosissamme. Maastossa Puppe on varmajalkainen ja teräshermoinen ratsu, jonka kanssa on kiva jumpata lumisessa metsässä ja hurjastella sänkipelloilla. Kaikkiaan Puppe on oikein oiva lisä Runoratsujen lyhytsukuisten orien joukkoon.© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Sukuselvitys

i. Rosollirosmo
rt, 155cm
ii. Reievuon Robin
sh, tprt, 154cm
ie. Loimakosken Rosmariini
sh, prt, 159cm
e. Pumpulikummun Piparminttu-Pipsa
prt, 146cm
ei. Pumpulikummun Herkkuhippa
sh
ee. Pumpulikummun Mansikka-Maija
sh
Isälinja: Rosollirosmo - Emälinja: Pumpulikummun Piparminttu-Pipsa

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
kevät 2024 Runon Suvelma Runoratsut
12.11.2023 t. Runon Lumipallo KTK-III Tikkalammen Lohdutar Keijumäen Ratsutila

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa Arvokilpailut & Näyttelytulokset
KRJ, Tasolla 4/5 (1900.12 op.) 22.9.2023 NJ, Adina, SA (6/7), pt: Jannica
12.11.2023 Match Show, Kastehelmi, SIN2, tuom. felissa
ERJ, Tasolla 3/2 (1114.49 op.)

Varusteet

Päiväkirja

28. lokakuuta 2023 :: Varusteostoksilla

Lauantain ohjelma oli selvillä, sillä kuulin että lähistölle oltiin juuri avattu uusi varustekauppa Halloween-mallistoineen. Tack Realmiin oli tietysti lähdettävä ostoksille. Löysin Pupelle päheät, vihreät varusteet, mm. sadeloimen, satulahuovan ja pehmustetun riimun. Puppe onnistui rikkomaan edellisen loimensa viime viikolla, joten perustelin huoletonta rahankäyttöäni sillä, että loimi tulisi tosiaan tarpeeseen. Muiden ostosten kanssa vähän innostuin, mutta nyt Pupella on ainakin matchaava riimu ja satulahuopa.


kesä-elokuu 2023 :: Orilaitumella Nuppulanharjussa

Ilmoitin Aragornin ja Purkkapallon Nuppulanharjun orilaitumelle kesäkaudeksi 2023. Orinkoltiaiset saivat nauttia kesästä täysin rinnoin ja ne kotiutuivatkin Runoratsuihin elokuun lopulla oikein pulskina ja hyvinvoivina. Sylvi ja koko Nuppulanharjun väki pitivät oreista koko kesän ajan niin hyvää huoltaa, ettei minun tarvinnut murehtia niitä laisinkaan. Nuppulanharju onkin sellainen kesäparatiisi, että kyllä siellä kelpaa hevosten olla ja elellä.

Syksyn tullen onkin taas aika laskeutua arkeen ja palautella mieleen ratsun alkeita. Ehdin kesän aikana suunnitella molempien oripoikien päänmenoksi jo jalostussuunnitelmiakin, joten voi hyvin olla, että sekä Aragornilla että Purkkapallolla on pian isot kisa- ja jalostusorin saappaat täytettävinä. Villit nuoruusvuodet alkavat olla ohi.20. toukokuuta 2023 :: Kouluvarsojen laatuarvostelu

Toukokuu oli kaikin puolin aktiivinen kuukausi. Kärräsimme runoratsuja ristiin rastiin ympäri virtuaalisia maakuntia erinäisten meriittien toivossa. Ilmoitin uudet hevosvahvistuksemme Purkkapallon ja Vadelmasiirapin mukaan kouluvarsojen laatuarvosteluun löysin rantein, tietämättä millaista lopputulosta sieltä voisi odottaa. Viime osallistumisesta nuorten arvosteluun oli kulunut jo vuosia, ja ajattelin että hevoset (ja omistaja) saisivat nyt ainakin hyvää harjoitusta.

Purkkapallo arvioitiin ikänsä mukaisesti 3-vuotiaiden luokassa, jossa olikin kaikkiaan paljon osallistujia. Puppe oli aktiivinen ja säheltävä oma itsensä, mutta sai mielestäni ihan kelpo pisteet kaikilta osa-alueilta. Lyhytsukuisena sen sukupisteet jäivät vain 1 pisteeseen, mikä vaikutti siihen, että yhteenlaskettu pistemäärä oli vain 16 pistettä ja titteli KV-III. Orinkoltiainen sai reissusta kuitenkin hyvää kokemusta niin reissaamisesta kuin arviointitilanteista, ja ansaitsi isot rapsutukset ja kourallisen nameja päivän päätteeksi.

4-vuotiaiden luokassa oli Vadelmasiirapin lisäksi vain kolme muuta osallistujaa. Voitonriemuni alkoi kasvaa, kun Siru pisteli jokaisella osa-alueella parastaan ja esitteli itsevarmasti parhaita puoliaan. Ratsastusosuudella ylpeys kävi kuitenkin lankeemuksen edelle, ja tein itse pari typerää virhettä, mikä verotti pisteitä. Kaikkiaan Siru valittiin kuitenkin 4-vuotiaiden Luokkavoittaja I. ja parhaaksi suomenhevoseksi 31 pisteellä ja tittelillä KV-II. Hyvä Siru!


14. huhtikuuta 2023 :: Puppe muuttaa Runoratsuihin

Pyökin Purkkapallo, tuttavallisemmin Puppe, muutti meille huhtikuussa 2023. Ostin Pupen Runoratsuihin tykästyttyäni sen vanhempiin, eikä meillä toisaalta ole tallissa ennen ollutkaan Pyökkipolun kasvattia. Pupen kanssa on tarkoitus harjoitella rauhassa hevosen tavoille ja kesäksi ajattelin ilmoittaa sen Nuppulanharjun orilaitumelle yhdessä Aragorn-orimme kanssa. Syksyllä voimmekin sitten alkaa harjoitella tärkeitä taitoja ja työstää maasta käsin tehtäviä harjoituksia. Olen pyrkinyt totuttamaan kaikki nuorikkomme hyvissä ajoin lastaukseen ja monipuoliseen käsittelyyn, jotta tuleva kisaratsun ura sujuisi sitten mahdollisimman jouhevasti. Kunhan ratsukoulutuskin saadaan aikanaan taputeltua, Pupen kanssa on tarkoitus kisata täydet sijat kouluratsastuksessa ja hankkia 2-4 varsaa, joista ainakin 1 jää kotiin kasvamaan. Lopullisena tavoitteena pidän vähintään KRJ:n, mahdollisesti myös SLA:n laatuarvosteluun osallistumista. Nämä asiat lupasinkin Pupen kasvattajalle ostotarjousta tehdessäni, joten niistä on syytä pitää kiinni.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen