Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Runon Suvelma


© scirlin
Virallinen nimiRunon Suvelma   "Suvi" Säkäkorkeus, väri142cm, punarautias
RekisterinumeroVH23-018-0303 Koulutustaso, lajiHelppo A, kouluratsastus
Syntymäaika, ikä23.04.2023   5-vuotias* OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenpienhevonen, tamma KasvattajaMelina VRL-11408, Runoratsut
*Ikääntyy satunnaisesti. Täyttänyt 5v. 23.7.2023.

Luonnekuvaus

Vuonna 2023 Runoratsuihin ostettiin muutamia tuontisukuisia suomenhevosvahvistuksia, joiden myötä aloin taas suunnitella uusia, omia jalostuslinjoja. Yksi tämän aallon suosikkivarsoistani on ehdottomasti Runon Suvelma, pieni ja pippurinen tamma, josta koulutetaan vielä oiva menopeli kouluradoille. Vuosia sitten kävimme mieheni kanssa keskustelua siitä, minkä nimen haluamme antaa omalle esikoistyttärellemme. Lauri ehdotti nimeä Helmi, minä taas nimeä Suvi. No, sehän jo tiedetään, että tytöstä tuli Emilia, joten nyt olen päättänyt omistaa yhden kokonaisen sukulinjan Suvi-suomenhevosille. Nimi tuo itselleni mieleeni lämpimiä muistoja lapsuuden kesistä mummolassa. Emiliakin alkaa olla jo siinä iässä, että näistä "suvisuokeista" saattaa tulla meidän yhteinen projektimme.

Pienikokoisella Suvilla on ponimainen olemus, ja luonteeltaakin se on omasta mielestäni jotenkin ponimaisen ilkikurinen. Tarhasta hakiessa Suvi saattaa pyrähtää viime hetkellä karkuun ja painella tyytyväisen näköisenä vanhaan kunnon pierupukkilaukkaa hakijaansa karkuun. Kun Suvi huomaa jääneensä tarhaan viimeiseksi, sille tulee kiire palata portille ja löntystellä muiden perässä talliin. Hoitotoimenpiteiden ajan Suvi esiintyy kuitenkin edukseen ja erityisesti kengittäjä muistaa aina antaa palautetta tamman hyvästä käytöksestä.

Vanhempien kisamenestystä tarkastellessa Suvilla olisi voinut olla rahkeita koulu- ja esteradoille. Päätin kuitenkin että siitä tulee puhtaasti kouluratsu, ja toivoin että Emilia saisi Suvista itselleen kisaratsun helpon tason luokkiin. Suvi saatiinkin koulutettua helpon A:n tasolle asti, mutta helppoa se ei alkuun ollut, sillä kokoonpano jossa äiti, tytär ja itsepäinen hevosneiti yrittävät löytää yhteisen sävelen ja viedä asioita eteenpäin, voi olla toisinaan hieman haastava. Nuorempana Suvi menetti helposti malttinsa, kun se yritti tehdä ratsastajan mieliksi, eikä ymmärtänytkään tehtävää heti ensimmäisten yritysten aikana. Lyhyiden, usein suoritettavien harjoitusten avulla Suvi sai kuitenkin aikanaan jutun juonesta kiinni ja siitä tuli oikein kelpo kouluratsu. Pienhevoskokoiseksi tammaksi Suvilla on todella hienot askellajit ja kun sen kanssa saatiin vielä yhteistyö sujumaan, alkoi tuloksiakin syntyä. Tamma ei valitettavasti edelleenkään omaa parhaita mahdollisia hermoja, mutta sen mielenkiinnon saa pysymään yllä vaihtamalla tehtäviä riittävän usein - samaa tehtävää ei kannata jäädä hinkkaamaan koko tunniksi. Suvi ei ole erityisen herkkä hevonen ja sietää tämän ansiosta hieman herkkää hevosta paremmin ratsastajaltaan virheitä.


© scirlin

Sukuselvitys

i. Kettupolun Kreivi
trt, 156cm
ii. Toki Kuningas
tprn, 154cm
iii. Suurmestari
m, 155cm
iie. Toki Kreivitär
rn, 156cm
ie. Kettupolun Kina
prt herasilmä, 153cm
iei. Takalan Väri
prt skrj, 152cm
iee. Kimmeltävä
rt, 155cm
e. Suven Sinikello
prt, 138cm
KTK-II
ei. Talvitaivas
m, 146cm
eii. Talvikka
prn, 153cm
eie. Helinäkeiju
rt, 145cm
ee. Suvihuuru
prt, 138cm
eei. Sulttaani
rn, 152cm
eee. Merenhuiske
rt, 140cm
Isälinja: Kettupolun Kreivi (1) - Emälinja: Suven Sinikello (1)

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja
kevät 2024 Pyökin Purkkapallo Runoratsut


Kilpailukalenteri

7 KRJ-sijoitusta, joista 0 Cup-sijoitusta
22.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 3/50
24.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 6/50
25.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 5/50
26.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 2/50
28.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 7/50
30.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 5/50
30.07.2023 KRJ, Runoratsut, Helppo A, 4/50

Päiväkirja

1. lokakuuta 2023 :: Varsaunelmia

Syksyn tullen päätin, että haluan saada Suvelmasta varsan. Orikin meillä oli jo omasta takaa valmiiksi valmiina, joten huolellisen suunnittelun ja eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen olimme askeleen lähempänä varsaunelman toteutumista. Aika on lentänyt Suvelman kanssa kuin siivillä. Vastahan se oli itsekin pieni varsa ja nyt jatkamassa jo omaa sukuaan. Olen tunnetusti impulsiivinen suunnitelmieni kanssa ja kun saan jotain päähäni, sitä höyryjunaa ei pysäytä mikään. Emilia oli varsasuunnitelmista vähintään yhtä innoissaan kun äitinsä, joten niinpä me siis odotamme pienhevoskokoista varsaa saapuvaksi ensi kevään puolella ♥


30. heinäkuuta 2023 :: Kisauran alku

5-vuotiaaksi kääntyneen Suvelman kanssa ollaan päästy jo hyvään vauhtiin ratsukoulutuksessa. Järjestimme kotitallilla heinäkuussa KRJ:n alaiset monipäiväiset kouluratsastuskilpailut, ja ajattelin kokeilumielessä ilmoittautua Suvelman kanssa mukaan. Suvelmasta ollaan koulittu Emilialle omaa kisaratsua, mutta Emilia sattui olemaan juuri kisojen aikana mökkeilemässä ystävänsä luona, joten päätin nousta pienen tamman selkään itse. Sainkin olla ylpeä Suvelmasta, sillä tamma nappasi ensimmäisistä kisoistaan useita sijoituksia helpon A:n tasolla. Hyvä Suvi!


1. kesäkuuta 2023 :: Uuden tammalinjan alku

Huhtikuun loppupuolella meille syntyi suloinen, pienhevoskokoinen tammavarsa Runon Suvelma, emästä Suven Sinikello. Varsan vanhemmat ovat tallin omia tuontisukuisia hevosia, joista ei ole jäänyt kotitallille kuitenkaan yhtään sellaista "lempivarsaa", jonka olisin halunnut paapoa ihan pilalle. Suvelman syntyessä tämä kolo tuli kuitenkin täytettyä, ja uskon että tammalinjasta tulee itselleni vielä tärkeä. Sinikello on ollut varsalleen lempeä ja hyvä äippä – onhan kyseessä jo kokeneen emän kolmas varsa. Pienhevoskokoisesta Suvista on tarkoitus kouluttaa omalle tyttärelleni Emilialle maastovarma ratsu ja maltillinen kisakaveri kouluradoille. Ensin nautitaan kuitenkin varsa-ajasta, totutellaan uusiin ja ihmeellisiin asioihin annetaan pienokaisen varttua emänsä rinnalla kesälaitumilla. Nämä kesäillassa laiduntavat suomenhevoset ovat kyllä niin kaunista katsottavaa, että kasvattajan sydän pakahtuu ♥
© Kuvasta kiitos Elvira VRL-14893!© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen