Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Pöystilän Vadelmasiirappi

KV-II

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimiPöystilän Vadelmasiirappi "Siru" Säkäkorkeus, väritummanrautias, 164cm
RekisterinumeroVH23-018-0288 Koulutustaso, lajiVaativa B, kouluratsastus
Syntymäaika, ikä08.04.2023   6-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, tamma KasvattajaPöystilä

Saavutukset

Palkittu kouluvarsojen laatuarvostelussa 5/2023 - KV-II (31p.)
☆ 4-vuotiaiden Luokkavoittaja I ja paras suomenhevonen ☆

Luonnekuvaus

Keväällä 2023 ostin Runoratsuihin mainion tammavahvistuksen, Pöystilän Vadelmasiirapin, eli Sirun. Se on meidän ensimmäinen Pöystilästä ostettu kasvatti. Kiinnitin huomioni tamman 3-polviseen sukutauluun, jossa on itselleni vieraampia nimiä. Niihin sukupolviin on mahtunut monen lajin taitureita, mutta tamman vanhemmat ovat puhtaasti koulupainotteisia, joten mielenkiintoni varsaa kohtaan heräsi. Siru tuntuu perineen vanhemmiltaan vain niiden parhaat puolet, sillä nuoresta tammasta varttui kaunis kuin kiiltokuva ja aivan erinomainen kouluratsu. Luonteeltaankin se on täysi kymppi.

Siru on sellainen hevonen, jonka kanssa on oikein ilo työskennellä. Ratsuna se on osaava ja periksiantamaton ja ehdottomasti ihan tallin osaavimmasta päästä. Sirun ratsukoulutus sujui ongelmitta ja se osoittautui nopeaksi oppijaksi. Tämä teema on kantanut aina aikuisikään asti, ja tamman kanssa on ollut helppoa harjoitella uusia taitoja niin maasta- kuin selästä käsin. Suurikokoisella tammalla on puhtaat ja pehmeät askellajit ja se ohjautuu mainiosti istunnan avulla. Sirussa on kuitenkin omanlaistaan herkkyyttä, enkä kuvailisi sitä miksikään aloittelijan ratsuksi. Tamma toimii parhaiten hyvin helläkätisen ratsastajan kanssa. Sirusta on tullut jokseenkin riippuvainen sen omasta tammalaumasta, ja sitä myötä olen huomannut, että sen kanssa ei ole kovin mielekästä lähteä yksin maastolenkille. Kun mukana on tuttu hevoskaveri, matka taittuu jouhevammin.

Siru on perusluonteeltaan sellainen, että se kiintyy kovasti itselleen tuttuihin ihmisiin ja hevosiin. Se ei ole mikään yhden ihmisen hevonen, vaan hyväksyy pienen ihmettelyn jälkeen kaikki rauhaa rakastavat ihmiset ja eläimet reviirilleen. Siru on hyvin kiintynyt omaan tammalaumaansa ja on ilo katsella, miten se rapsuttaa ja hoitaa pihatossa kavereitaan. Minuakin se yrittää välillä ”hoitaa” lempeästi hampaillaan, kun rapsutan oikein sopivasta kohdasta.. Pieni muistutus palauttaa Sirun nopeasti maanpinnalle ja tamma tyytyy nuokkumaan silmät puoliummessa lopun hoitotuokion ajan.

Sukuselvitys

i. Pöystilän Sudenmarja
vprt, 164cm
SV-II
ii. Mutalan Myrkkynuoli
rt, 167cm
Ch, KTK-I
iii. Miekannielijä
trt, 165cm
iie. Sulostus
prt, 145cm
ie. Varpun Vadelmatähti
prt, 159cm
SV-II
iei. Tomera
vprt, 159cm, KTK-III
iee. Karpalokuu
prt, 161cm
e. Kaihon Haamusiirappi
rnkm, 158cm
KTK-III, SV-I
ei. Valokylän Mörkövaahto
m, 162cm
KTK-II
eii. Mörkövahti
m, 162cm, KTK-II
eie. Vispikermasuukko
rt, 146cm, KTK-II, KV-III
ee. Sotamaalauksen Hallankantaja
rnkm, 148cm
KTK-III
eei. Talvipäivänseisaus
rnkm, 148cm
eee. Rubiininkantaja
prt, 150cm
Isälinja: Miekannielijä (3) - Emälinja: Rubiininkantaja (3)

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja


Kilpailukalenteri

10 KRJ-sijoitusta, joista 1 Cup-sijoitusta
31.05.2023 KRJ-Cup, Banzai Dressage, Vaativa B, 5/85
06.06.2023 KRJ, Hiivuri, Vaativa B, 1/28
07.06.2023 KRJ, Hiivuri, Vaativa B, 4/28
09.06.2023 KRJ, Hiivuri, Vaativa B, 1/28
16.07.2023 KRJ, Runoratsut, Vaativa B, 4/40
19.07.2023 KRJ, Runoratsut, Vaativa B, 5/40
20.07.2023 KRJ, Runoratsut, Vaativa B, 4/40
05.08.2023 KRJ, Mäntykatve, Helppo A, 5/60
10.08.2023 KRJ, Runoratsut, Vaativa B, 3/33
16.08.2023 KRJ, Nessinjärven KK, Helppo A, 3/50

Näyttelymenestys
12.09.2023 NJ, Adina - irtoSERT, pt: Jannica

Päiväkirja

20. toukokuuta 2023 :: Kouluvarsojen laatuarvostelu

Toukokuu oli kaikin puolin aktiivinen kuukausi. Kärräsimme runoratsuja ristiin rastiin ympäri virtuaalisia maakuntia erinäisten meriittien toivossa. Ilmoitin uudet hevosvahvistuksemme Purkkapallon ja Vadelmasiirapin mukaan kouluvarsojen laatuarvosteluun löysin rantein, tietämättä millaista lopputulosta sieltä voisi odottaa. Viime osallistumisesta nuorten arvosteluun oli kulunut jo vuosia, ja ajattelin että hevoset (ja omistaja) saisivat nyt ainakin hyvää harjoitusta.

Purkkapallo arvioitiin ikänsä mukaisesti 3-vuotiaiden luokassa, jossa olikin kaikkiaan paljon osallistujia. Puppe oli aktiivinen ja säheltävä oma itsensä, mutta sai mielestäni ihan kelpo pisteet kaikilta osa-alueilta. Lyhytsukuisena sen sukupisteet jäivät vain 1 pisteeseen, mikä vaikutti siihen, että yhteenlaskettu pistemäärä oli vain 16 pistettä ja titteli KV-III. Orinkoltiainen sai reissusta kuitenkin hyvää kokemusta niin reissaamisesta kuin arviointitilanteista, ja ansaitsi isot rapsutukset ja kourallisen nameja päivän päätteeksi.

4-vuotiaiden luokassa oli Vadelmasiirapin lisäksi vain kolme muuta osallistujaa. Voitonriemuni alkoi kasvaa, kun Siru pisteli jokaisella osa-alueella parastaan ja esitteli itsevarmasti parhaita puoliaan. Ratsastusosuudella ylpeys kävi kuitenkin lankeemuksen edelle, ja tein itse pari typerää virhettä, mikä verotti pisteitä. Kaikkiaan Siru valittiin kuitenkin 4-vuotiaiden Luokkavoittaja I. ja parhaaksi suomenhevoseksi 31 pisteellä ja tittelillä KV-II. Hyvä Siru!


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen