Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Runon Ikaros

Muistoissamme † 22.10.2023

KRJ-I, VVJ-III, SV-II

© VRL-01811
Virallinen nimiRunon Ikaros "Ikke" Säkäkorkeus, väri147cm, punarautias
RekisterinumeroVH17-018-1585 Koulutustaso, lajivaativa B, vaativa valjakko
kouluratsastus ja valjakkoajo
Syntymäaika, ikä12.08.2017   17-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenpienhevonen, ori KasvattajaMelina VRL-11408, Runoratsut

Saavutukset

Palkittu suomenhevosvarsojen laatuarvostelussa 9/2017 - SV-II (52,4p.)

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa 4/2023 - KRJ-I (101p.)

Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa 7/2023 - VVJ-III (88,5p.)

Luonnekuvaus

Runoratsuihin on alkanut syntyä pienhevoskokoisia kasvatteja kuin varkain, ja eräänä elokuisena aamuna katselin jälleen ylpeänä pientä, punarautiasta orivarsaa. Varsa osoitti ensimmäisistä päivistään lähtien uhmakasta luonteenlujuutta, ja niinpä hampputukkainen ori hurmaavine läseineen ja pitkine sukkineen nimettiin Ikarokseksi. Kreikkalaisen mytologian mukaan siivet selkäänsä saanut Ikaros uhmasi isänsä käskyjä ja kuoli lennettyään liian lähelle aurinkoa. Aivan näin dramaattinen meidän alkutaipaleemme ei ole ollut, mutta silti tämän pienen vintiön kanssa on riittänyt, ja tulee takuulla jatkossakin riittämään, tekemistä.

On hieman mysteeri mistä Ikke on vahvan luonteensa perinyt, sillä sen molemmat vanhemmat tuntuvat olevan varsin hyväkäytöksisiä hevosia. Hurmuri-isä on tainnut tosin olla varsinkin nuorempana melkoinen naistenmies, ja sellaiseksi meidän Ikkemmekin on osoittautunut. Pienikokoinen ori häärää ja huutelee tammojen ollessa näköetäisyydellä, ja tilanteet vaativat orin käsittelijältä sekä henkistä että fyysistä lujuutta, jotta niistä selvitään kunnialla. Oria saakin pidellä ihan tosissaan, eikä sitä parane sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi huonosti tai taluttaa pihalla omissa ajatuksissaan, sillä hetken kuluttua orista saattaa olla näkyvissä vain pölypilvi ja kauas katoavat takakaviot.

Ratsunakaan Ikaros ei ole helpoimmasta päästä, mutta osaavan ratsastajan alla se toimii kuin unelma. Ikke on kevyt kädelle ja se kantaa itsensä moitteetta, eivätkä väistöt, taivuttelut tai temponlisäykset näytä tuottavan sille pienintäkään päänvaivaa. Vauhtia orilla riittää kaikesta huolimatta, ja jaksan yllättyä yhä uudestaan siitä, miten näin pieni hevonen puksuttaakin eteenpäin kuin höyryjuna. Näin ollen pidätteet ja maltillinen suhtautuminen hurjaan pinkomiseen tulevat tarpeeseen. Maastoratsuna Ikaros ei ole vahvimmista päästä, sillä kuten isänsä, se kuumuu vauhdikkaammassa porukassa suhteettoman paljon. Orilla on valtaisa kilpavietti eikä se siedä jonon hännillä kulkemista, ja mukavimmat ratsastuskokemukset orin kanssa koetaankin kouluaitojen sisäpuolella.


© VRL-01811

Sukuselvitys

i. Helmin Hurmuri
tprt, 161cm
KRJ-I
ii. Helmin Hurmaus
rt, 151cm
iii. Helmin Hulmahdus
iie. Helmerin Esikoinen
ie. Siirin Tuuli-Tinja
rt, 155cm
iei. Tinjan Jussi
iee. Siirin Tähtityttö
e. Inkerelli
prt, 147cm
KTK-II, KRJ-I, VVJ-I, SLA-I
ei. Hippari
rt, 148cm
eii. Hippunen
eie. Valinkka
ee. Inkan Aarre
vkk, 147cm
eei. Viljamäen Aatos
eee. Inkeri
Isälinja: Helmin Hurmuri - Emälinja: Inkerelli

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
4.9.2023 o. Runon Poseidon SV-II, KTK-kelp. Vaniman Rustiikki Runoratsut
11.8.2022 o. Vappulan Eros SV-I Bogårdin Pusutella Vappula
19.1.2018 t. Runon Aamu-Usva SV-I Liljan Amalia Runoratsut
4.12.2017 o. Villahaan Iltamo SV-I, VV-I, KV-II Runon Varpu Tuulenpesä
3.10.2017 o. Runon Narkissos KTK-III, KRJ-II Runon Taikatuuli Hiivurin sh:t

Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 40, VVJ: 40)
Arvokilpailusijoitukset
31.12.2017, VVJ-Cup, Wyat Shetlands, Vaativa - 4/106
30.04.2018, VVJ-Cup, Wyat Shetlands, Vaativa - 4/79
31.08.2018, VVJ-Cup, Wyat Shetlands, Vaativa - 7/96

Päiväkirja

31. tammikuuta 2023 :: Päivä Runoratsujen spa:ssa

"Jaahas Ikaros, tänään on aika hieroa savinaamiot turpaan ja laittaa kurkkusiivut silmille!", höpisin orille, joka kurkisti minua karsinastaan heinäkasan takaa. Napsautin riimunarun kiinni ja talutin Ikken perässäni pesukarinaan, jossa kiinnitin sen molemmin puolin kiinni. Ikaros oli onnistunut eilen kieriskelemään oikein komeassa lantakasassa, ja suunnittelin peseväni sen ennen hevoshierojan vierailua. Odotin että letkusta tuleva vesi oli lämmintä ja kastelin orin jalat, vatsanalusen ja lautaset. Muilta osin hevosta olisi turha kastella, sillä vaikka lämpötila tallissa olikin aavistuksen plussan puolella, ulkona oli 15 astetta pakkasta. Pesin, puunasin ja kuivasin Ikaroksen perusteellisesti ja aloin vielä setviä sen takkuista harjaa, kun kuulin tutun hevoshierojamme Anna-Kaisan tervehdyksen selkäni takaa. Totesin että tulimmekin Ikken kanssa juuri valmiiksi, ja siirsin orin käytävälle Anna-Kaisan käsittelyä varten. Jäin hieman kateellisena katsomaan, kun Ikaros nautiskeli hierontatuokiosta. Taivuttelin kipeää niskaani puolelta toiselle ja totesin, että pitäisi varata joskus itsellekin aika hierojalta, eikä aina vaan näille kaviokkaille.


30. tammikuuta 2023 :: Ikaroksen kuulumisia

Voihan Ikke! Runoratsut oli vuosina 2019-2022 enemmän ja vähemmän tauolla, joten tuntuu hämmästyttävältä valmistella laatuarvosteluihin hevosia, jotka ovat syntyneet vuonna 2017, kuten meidän pieni Ikaros. Ikarokselle on syntynyt 2017-2022 neljä hienoa varsaa ja se on itse niittänyt mainittavaa kisamenestystä kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Ikaros on ollut yksi suosikkikasvattejani alusta alkaen ja toivon että se näkyy tulevien runoratsujen sukutauluissa vielä vuosien kuluttua. Nyt kun Ikke on saanut toimia harraste- ja oloneuvoksena tässä jo hyvän tovin, täytynee treenata ja puunata ori huolellisesti ennen laatuarvostelukierrosta. Olen ilmoittamassa Ikaroksen KRJ:n laatuarvosteluun huhtikuussa ja VVJ:n laatuarvosteluun mahdollisesti joskus tulevaisuudessa. Sen jälkeen Ikaros saakin sitten jäädä ansaitulle eläkkeelle ja kuka tietää, vaikka se saisi vielä jälkikasvuakin 1-2 varsan verran vanhoilla päivillään.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen