Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Mörkövaaran Timanttia

Muistoissamme † 22.10.2023

KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, VVJ-I, SV-I

© VV
Virallinen nimiMörkövaaran Timanttia "Timppa" Säkäkorkeus, väri160cm, punarautias
RekisterinumeroVH18-018-0572 Koulutustaso, lajiHeA, 100cm, Helppo, Noviisi
yleispainotteinen
Syntymäaika, ikä8.3.2018   20-vuotias OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, ori KasvattajaMörkovaara

Saavutukset

Palkittu suomenhevosvarsojen laatuarvostelussa 4/2018 - SV-I (68,75p.)

Kantakirjattu R-suunnalle 5/2018 - KTK-III (68p.)

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa 11/2022 - KRJ-I (103p.)

Palkittu ERJ:n laatuarvostelussa 4/2023 - ERJ-I (104,5p.)

Palkittu VVJ:n laatuarvostelussa 7/2023 - VVJ-I (105p.)

Luonnekuvaus

Maaliskuussa 2018 Runoratsuihin muutti uusi mörkövaaralainen - suurisydäminen herrasmies ja tallikissojen paras kaveri, Timppa. Iskin silmäni Mörkövaaran 11v-synttärihulinoiden yhteydessä yksipolviseen myyntivarsaan, mutta koska varsasta oli jo useampia tarjouksia, tvisha ehdotti tilausvarsaa yhdistelmän orista ja jo aikaisemmin ihailemastani tammasta. Niinpä sain talliin varsin timanttisen yhdistelmän kahdesta suurikokoisesta rautiaasta, jollaiseksi meidän Timppakin muotoutui.

Timppa on oikea rauhallisuuden perikuva. Suurikokoinen ja -sydäminen ori on hidasliikkeinen ja tuumaileva, ja se muistuttaakin olemukseltaan pikemmin ruunaa. Hoidettaessa Timppa seisoo lammasmaisesti paikoillaan, muutamaa seikkaa lukuunottamatta; ori on vaikea suitsia, sillä se nostaa aina päänsä taivaisiin. Toisaalta, kun suitset otetaan vihdoin työskentelyn jälkeen pois, se hankaa päätän ensimmäiseen löytämäänsä kohteeseen niin liioitellun suurella voimalla, että olen meinannut pyllähtää kumoon kerran, jos toisenkin. Kavioita puhdistaessa tai kengittäessä Timpalla ei ole pienintäkään kiirettä tai mielenkiintoa nostella kavioitaan, ja silloin sitä saa tuuppia kylkeen useamman kerran.

Ratsuna Timppa jatkaa suuriliikkeistä ja hidastempoista linjaansa. Olisin ottanut siitä mielelläni kisakaverin vain koulu- ja esteradoille, mutta tvisha oli tiukkana, ja pyysi saada kisata kasvatillaan myös kenttäratsastuksen ja valjakkoajon alaisissa kisoissa. Mikäs siinä, tuumasin, ja pakkaan Timpan aina ajoittain kasvattajansa matkaan haalimaan sijoituksia ja ruusukkeita. Oma kokemukseni orista rajoittuukin siis pitkälti kouluratsastuksen ja rataesteiden pariin, eikä Timpasta kyllä näissä lajeissa pääse montaa pahaa sanaa sanomaan.

Timppa on mukiinmenevä yleisratsu, sillä se on "semihyvä" kaikissa lajeissa. Orilta taittuu helpon A:n koulumutkat ja 100cm rataesteet. Kouluratsuna Timpan parasta antia on sen näyttävät, isot liikkeet, jotka ovat varsin mukaansatempaavat niin selässä istuen, kuin kentän laidalta katsoen. Timppa ei hermoile turhia, vaikka avut eivät menisi heti perille, ja ori onkin varma kaveri niin kotilallilla, maastossa kuin kisapaikoilla. Orin parhaita puolia on sen pehmeä, rullaava laukka.

Timpalla on luonnostaan puhdas ja hyvä hyppytyyli, mikä ei tosin tullut suurena yllätyksenä. Tuleehan ori yleispainotteisesta suvusta ja menestyksekkäältä kasvattajalta. Timppa ylittää esteet usein melkoisella ilmavaralla, mutta jostain kumman syystä puomit alkavat silti putoilla, mikäli esteet nostaa yli metrin korkeuteen. Seikka, joka usein koituu Timpan suoritusten kohtaloksi, on se, että orin on vaikea asettaa suuret askeleensa esteiden väliin. Niinpä sen kanssa täytyy ratsastaa maltillisesti vähän pidempää lähestymistietä ja laskea askeleet huolellisesti esteiden väliin, puhtaan suorituksen takaamiseksi.

Sukuselvitys

i. Nopparuletti
tprt, 157cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, YLA2
ii. Nopparalli
tprt, 164cm
iii. Nopanheittäjä
iie. Rosmariini
ie. Aurinkoapila
vrt, 157cm
iei. Aurinkokuningas
iee. Apilapila
e. Timanttiponi
vrt, 163cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, YLA2
ei. Herkkumatti
vprt, 159cm
eii. Viinihapero
eie. Tulen Malwina
ee. Timanttitaivas
vrt, 164cm
eei. Naavaniityn Onni
eee. Tähden Timantti
Isälinja: Nopparuletti - Emälinja: Timanttiponi

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
6.8.2022 t. Adinan Tiffany KTK-III Adinan Haamuaatto Adina
21.4.2018 t. Runon Safiiri KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, Jälk .C Pirunkorven Sinilintu Villahaka
5.4.2018 o. Runon Smaragdi KTK-II, SV-I Koistilan Minella Tiikeriluola

Kilpailukalenteri

Näytä sijoitukset (KRJ: 40, ERJ: 40, KERJ: 40, VVJ: 39)
Arvokilpailusijoitukset
31.08.2018 ERJ-Cup, Hukkapuro, 100cm, 4/143
30.09.2018 KRJ-Cup, Harmaatuuli, Helppo B, 21/219
31.10.2018 VVJ-Cup, Wyat Shetlands, Noviisi, 8/124
31.05.2023 VVJ-Cup, Fellbury Stud, Noviisi, 2/63
31.07.2023 VVJ-Cup, Fellbury Stud, Noviisi, 8/88

31.10.2018 VSR-Cup, Susiraja, Noviisi, 3/21
31.10.2018 VSR-Cup, Susiraja, Helppo A, 3/82

Päiväkirja

1. heinäkuuta 2018 :: Kasvattajan luona kisattavana

Kun olimme saaneet Timpan kisauran kouluratsastuksen ja esteiden osalta pakettiin, ori lähti ennalta sovitusti kasvattajalleen kiertämään vielä kenttä- ja valjakkokisoja. Etukäteen oli ollut puhetta, että tvisha kisaisi kasvatillaan parisenkymmentä sijoitusta kummassakin lajissa. Yllätys olikin siis melkoinen, kun Timppa palasi heinäkuun alussa kotiin muhkean ruusukesaaliin kanssa! Sijoja oli kertynyt kummastakin lajista nelisenkymmentä, ja nyt orilla komeileekiin melkoinen kasa ruusukkeita ja kisatuloksia katalogissaan. Tähän mennessä Timppa on päässyt myös jalostuspuuhiin, ja tarkoitus olisi teettää sillä tulevaisuudessa vielä kaksi tai kolme varsaa.


5. huhtikuuta 2018 :: Smaragdi näkee päivänvalon

Tykästyin tvishan omistuksessa olevaan Timanttiponiin heti sen nimen nähtyäni, ja tuumasin, että siitä on saatava varsa. Hetkeä myöhemmin tilausvarsa jo järjestyikin, ja Mörkövaaran Timanttia muutti meille. Runoratsuissa Timppa pääsi jalostuspuuhiin ennen kun ehdittiin kissaa sanoa, sillä olihan timanttiselle linjalle saatava heti jatkoa. Emäksi valikoitui kaunis, kimo Koistilan Minella. Uusi yleispainotteinen runovarsa perikin jotain molemmilta vanhemmiltaan: kauniin kimon värityksen emältään ja nimilinjan isältään. Runon Smaragdi, tuttujen kesken ihan vaan Simo tai Simppa, osoittautui jo pienestä pitäen kyvykkääksi ratsuksi. Tulemme kisaamaan sen kanssa ainakin koulua ja esteitä, ja kenties kokeilemme onneamme myös kenttäratsatuksessa.

Minellan varsominen sujui hienosti. Seurasin tapahtumaa jännittyneenä karsinaan asennetun kameran kautta, ja yön pikkutunneilla tamma ponnisti melko vaivattoman oloisesti maailmaan hentoisen, kimon varsan. Kipitin hetken kuluttua talliin tarkistamaan, saatiinko maailmaan ori vai tamma. Olin miettinyt nimiä jo valmiiksi, ja mikäli Minella olisi varsonut tamman, siitä olisi tullut ehdottomasti Safiiri. Orin kohdalle olin miettinyt nimeksi joko Topaasia tai Smaragdia, ja lopulta Katri ja Emilia saivat sanoa viimeisen sanan. Niinpä varsasta tuli Smaragdi - tuttujen kesken Simppa.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen