Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Routapirtin Pikkuvarpunen

KTK-II

© VV kasvatit
Virallinen nimiRoutapirtin Pikkuvarpunen   "Pipsa" Säkäkorkeus, väri156cm, vaaleanpunarautias
RekisterinumeroVH23-018-0349 Koulutustaso, lajiVaativa B, kouluratsastus
Syntymäaika, ikä8.5.2023   6-vuotias (8v. 8.11.2023) OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, tamma KasvattajaRoutapirtin tila

Saavutukset

Kantakirjattu R-sunnalle 7/2023 - KTK-II (70p.)

Luonnekuvaus

Routapirtin Pikkuvarpunen muutti Runoratsuihin keväällä 2023. Sen vanhemmat ovat kantakirjattuja, menestyneitä kouluratsuja, joten toivon samanlaista menestystä Pikkuvarpusellekin. Ennen kaikkea ostin tamman meille jatkamaan sen kivaa sukua. Liinaharjainen tamma on nätti kuin mikä, mutta tuntuu perineen vanhemmiltaan kovin itsetietoisen luonteen.

Pipsa on emänsä tavoin jokseenkin jörö. Se ei erityisemmin nauti hoitotuokioista, vaan jaksaa harjausta juuri sen ajan, kuin se on välttämätöntä. Kurakeleillä Pipsa loimitetaan aina, sillä tamman elekielestä huomaa sen, että pesuboksissa seisoskelu ei ole sen lempipuuhia. Varustaminen sujuu pääsääntöisesti hyvin, joskin satulavyötä on hyvä kiristää vähitellen. Tamma on tarkka omasta reviiristään, mutta tarhausjärjestelyt tuntuvat onnistuneen hyvin, sillä tarhakavereitaan se hoitaa ja rapsuttelee ilomielin, ja antaa kavereidenkin rapsutella itseään.

Ratsuna Pipsa on nimensä mukaisesti pyrähtelevä pikkuvarpunen. Se ei voi sietää kovia apuja tai suusta vetämistä, vaan vaatii hyvin helläkätisen ratsastajan suoriutuakseen annetuista tehtävistä. Tamma on herkkä pienillekin avuille, ja vanhempiensa tavoin se on hyvän ratsastajan tuella erittäin osaava - Pipsan kanssa on kisattu vaativan B:n radoilla menestystä niittäen. Se innostuu laukkatehtävistä ja esittelee näyttävästi lisättyjä askellajeja. Kompastuskiveksi koituu usein se, että Pipsalla on liikaa vauhtia. Rauhoittuminen, keskittyminen, ja vaikkapa peruutustehtävät ovat Pipsan mielestä tosi tylsiä. Kaikki harjoitukset on yleisesti ottaen hyvä pitää Pipsan kanssa lyhyinä, jotta sen motivaatio ja keskittymiskyky riittää pyydettyihin tehtäviin. Useilla toistoilla ja positiivisella vahvistamisella tammasta on saatu kuitenkin koulutettua varsin osaava ratsu.

Sukuselvitys

i. Pihistelijä
trt, 155cm
Ch, KTK-II
ii. Pakkasta Pakoon
sh
iii. Pikkasen Pihalla
sh
iie. Lentoemo
sh
ie. Kiilloton Penni
sh
iei. Rahanpesijä
sh
iee. Kiiltävä Kulta
sh
e. Pikku-Uikku
sh, vprt, 161cm
KTK-II
ei. Kelopuun Urho
sh, trt, 160cm
eii. Kelopuun Taisto
sh, rt, 161cm
eie. Muiskun Misteli
sh, prt, 158cm
ee. Tuiman Tintti
sh, vrt, 157cm
eei. Velhon Varjelus
sh, vrt, 157cm
eee. Lapin Lintu
sh, trn, 155cm
Isälinja: Pihistelijä - Emälinja: Pikku-Uikku

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Isä Omistaja


Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa
KRJ, Tasolla 6/5 (2514.63 op.)
Arvokilpailusijoitukset
31.10.2023 KRJ-Cup, Stall Sjöholma, Helppo A, 9/140
30.11.2023 KRJ-Cup, Banzai Dressage, Vaativa B, 11/163
27.04.2024 koulu, Saura Spring Dressage, Helppo A, 4/52 (76,253 %)
27.04.2024 koulu, Saura Spring Dressage, Vaativa B, 4/43 (74,885 %)

Päiväkirja

31. heinäkuuta 2023 :: Kantakirjattavana

"Jes, suomenhevosten kantakirja on taas toiminnassa!" huikkasin Laurille. Aivoni alkoivat ruksuttaa hurjasti, kun mietin mitkä kaikki hevoset odottivatkaan kantakirjausvuoroa. Päädyin keräämään ilmoitussähköpostiin tammojen tiedot: heinäkuun kantakirjaustilaisuuteen lähtisimme omien kasvattiemme Runon Verapiinan ja Runon Cinderellan, sekä vastikään ostamani Routapirtin Pikkuvarpusen kanssa.

Lähdimme matkaan arviointipäivän aamuna. Edellisenä iltana olin jo pakannut kaiken tarpeellisen mukaan ja ottanut hevoset laitumelta tallin puolelle nukkumaan. Vaikka olin pessyt ja harjannut hevoset jo edeltävänä iltana, Cindy oli tapansa mukaan piehtaroinut yön aikana karsinansa ainoassa lantakasassa, ja minulla meni pitkä tovin sen puunaamiseen vielä aamullakin. Sillä välin kun pesin lantaa Cindyn lautasilta ja nyin heinänkorsia pois sen häntäjouhista, Lauri oli ehtinyt harjata Veeran ja ja Pipsan. Lopulta tammat kiiltelivät kilpaa pilven takaa pilkistävän auringon kanssa ja saatoimme lähteä matkaan.

Olin miettinyt jo hevosia mukaan ilmoittaessani, että Cindy olisi parasta viedä tuomareiden eteen ensimmäisenä, jottei se ehtisi sotkea itseään. Tamma esiintyikin edukseen, ja kantakirjattiin R-suunnalle peräti 75-pisteellä. Seuraavaksi esitin tuomareille Veeran, joka kantakirjattiin niin ikään ansiokkaasti II-palkinnolla, pistein 72. "Onnistuin valitsemaan Veeralle hyvän isäorin! Niin hyvän rakenteen Veera vanhemmiltaan peri!" hehkutin mielissäni. Lauri esitti tuomareille vielä viimeiseksi Pipsan, joka sekin pääsi kansiin ja kirjoihin II-palkinnolla, pistein 70. Kiitin onneani siitä, että meidän hevosemme arvioitiin suuren tilaisuuden alkupäässä, sillä Pipsa alkoi näyttää nopeasti hapanta naamaa, saadessaan ilmeisesti tarpeekseen kaikesta hevos- ja ihmisvilinästä.

Tällä kertaa tilaisuudessa ei näyttänyt olevan mukana muita Runon kasvatteja, joten kun olimme saaneet omat hevosemme valmiiksi, aloimme valmistella niitä kotimatkalle. Omien kasvattien menestystä olisi tietysti pitänyt jäädä muuten seuraamaan. Matkalla pysädyimme vielä "mitalikahveille" - niin ylpeitä saatoimme taas olla tammoistamme!.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen