Runoratsut
Runoratsut
etusivu tallista tammat orit kasvatus

Pihlajasade Lind

SV-I, KTK-kelpoinen

© Kuvaaja ei halua nimeään esille
Virallinen nimiPihlajasade Lind   "Piki" Säkäkorkeus, väri156cm, tummanpunaruunikko
RekisterinumeroVH23-018-0761 Koulutustaso, lajiHe A, 100cm, koulu- ja esteratsastus
Syntymäaika, ikä3.10.2023   ikä* OmistajaMelina VRL-11408, Runoratsut
Rotu, sukupuoliSuomenhevonen, ori KasvattajaLindgård
*Ikä: 2-vuotias:03.12.2023 ☆ 4-vuotias:03.02.2024 ☆ 6-vuotias:03.06.2024 ☆ 8-vuotias:03.10.2024

Saavutukset

Palkittu varsa-arvostelussa 12/2023 - SV-I (30,15p.)
☆ Tilaisuuden paras 2-vuotias ☆

Luonnekuvaus

"Kuvittele että on sunnuntaiaamu. Olet saanut nukkua niin pitkään kuin haluat, eikä koko päivänä ole tiedossa vastuita tai velvollisuuksia. Ensilumi on satanut maahan. Äitisi leipoo kanelipullia ja saat syödä niitä aamiaiseksi. Mutta sinä olet melkein 3-vuotias ja sokeana raivosta."

Pihlajasade Lind muutti Runoratsuihin kuulaana, aurinkoisena syyspäivänä. Punaruunikko ori oli juuri sitä mitä talliini kaipasin - sillä on tasainen, 5-polvinen sukutaulu ja vanhempiensa puolesta kapasiteettia sekä koulu- että esteradoille. Tummanpuhuvan orin lempinimi taittui talliväen keskuudessa nopeasti Pikiksi. Valitettavasti Pikin luonne vain ei ole yhtä tasainen, kuin sen sukutaulu.

Piki tuli meille nuorena orina ja kuvittelin tietysti, että kyllä sen luonnekin siitä ajan mittaan tasaantuu. Valitettavasti ori tuntuu kuitenkin jääneen pysyvästi uhmaikäisen tasolle. Jos jokin asia ottaa Pikiä pannuun, se antaa tunteen näkyä ja kuulua. Riippuu pitkälti päivästä tai kuun ja tähtien asennosta, jaksaako Piki odottaa ruokaansa, pitääkö se rapsutuksista ja sietääkö se muita hevosia lähietäisyydellään. Näin ollen onkin aina hivenen jännittävää suunnata Pikin kanssa esimerkiksi kisareissuille, kun koskaan ei voi tietää, palataanko kotiin (omistajan) korvat punoittaen vai ruusukesaalista kantaen.

Ratsunakin Piki on sanalla sanoen melkoinen taapero. Jos sitä ei huvita kulkea suoraan, se taatusti laahustaa ja venkoilee kentällä saadessaan siihen pienenkin mahdollisuuden. Toisina päivinä Piki saattaa olla näennäisen kauhuissaan heiluvasta pressunkulmasta tai tuulenpuuskasta ja helpoimmalla orin kanssa pääseekin, kun tavoitteellisemmat treenit rajataan maneesin seinien sisäpuolelle. Kun kaikki speksit on kohdillaan, Piki on oikeasti kiva ja taitava yleisratsu. Siltä taittuu kouluratsastuksessa helpon A:n tasoiset perusjutut ja rataesteetkin ylittyvät metrin korkeudelta. Piki siis osaa kantaa itsensä ja kuunnella ratsastajaa, kunhan motivaatio on kohdillaan. Treenit kannattaa lopettaa Pikin kanssa aina onnistumiseen, jotta orille jää itsevarma ja hyvä fiilis omasta tekemisestään.

Piki ei siis ole hevonen helpoimmasta päästä, mutta kuten kaikki tietävät, taaperotkin osaavat olla uhmastaan huolimatta ihastuttavia olentoja. Kun ori työntää silkkisen turpansa kainaloon ja hörähtää lämpimästi pieleen menneen kisareissun päätteeksi, ei sille jaksa olla kauaa vihainen. Suloisen nallekarhumainen olemus antaa paljon anteeksi.

Sukuselvitys

i. Huvitutin Utuvilla
hprn, 145cm
KTK-II
ii. Turmeltajan Heros
vkk, 158cm
KTK-II, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I, SV-I
iii. Turmeltajan Hemuel
vkk, 157cm
Ch, KTK-II, KRJ-II, SLA-II, Jälk. B
iie. Kuuralehdon Haltialaulu
prt, 157cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, ERJ-II, SLA-II
ie. Viehättävän Utuinen
hprn, 143cm
KTK-III, SV-I
iei. Huvin Ukkonen
153cm
VSN Ch, KTK-II, SV-II
iee. Platina HUI
140cm
KTK-II, KRJ-II, YLA2, SV-II
e. Tiiron Lapinnoita
rt, 156cm
KTK-III
ei. Hiivurin Kuupiru
prt, 156cm
VIR MVA Ch, KTK-I
eii. Kahmon Kultapiru
rt, 151cm
Ch, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I
eie. Hornanhovin Tuonenjoutsen
vrn, 157cm
SV-II
ee. Tiiron Neilikka
prt, 154cm
KTK-III
eei. Lupsakan Pyrypilvi
prt, 154cm
SV-II
eee. Kahmon Nokkospusu
tprt, 150cm
KTK-III, KRJ-II, ERJ-III, SLA-II, YLA3
Isälinja: Huvitutin Utuvilla - Turmeltajan Heros - Turmeltajan Hemuel - Rohkea-Hermanni - Kissun Hissu (5)
Emälinja: Tiiron Lapinnoita - Tiiron Neilikka - Kahmon Nokkospusu - Mörkövaaran Itkupusu - Pusuhippa (5)

Jälkeläiset

Syntymäaika Skp. Nimi Saavutukset Emä Omistaja
9.4.2024 o. Runon Vaapukkamehu Ruusupellon Wanelma Runoratsut

Kilpailukalenteri

Kilpailee porrastetuissa kilpailuissa Arvokilpailusijoitukset
KRJ, Tasolla 4/5 (1843.99 op.)
ERJ, Tasolla 4/5 (1875.28 op.)

Päiväkirja

10. lokakuuta 2023 :: Päiväkirjamerkintä

"Hah! Lauri, kuuntele tätä!" huikkasin miehelleni sohvan nurkasta. Lauri kurkisti keittiöstä kahvikuppi kädessään ja katsoi minua kysyvästi. Luin Instagramin algoritmin tarjoileman meemin ääneen: "Kuvittele että on sunnuntaiaamu. Olet saanut nukkua niin pitkään kuin haluat, eikä koko päivänä ole tiedossa vastuita tai velvollisuuksia. Ensilumi on satanut maahan. Äitisi leipoo kanelipullia ja saat syödä niitä aamiaiseksi. Mutta sinä olet melkein 3-vuotias ja sokeana raivosta." "Tuleeko ketään tiettyä hevosta mieleen?" kysyin naurun kyyneleitä silmäkulmastani pyyhkien. Lauri vastasi vinosti hymyillen, että kyllähän se kuulostaa vähän Pikiltä.
Uusi hevosvahvistuksemme Pihlajasade Lind oli muuttanut vain pari päivää aikaisemmin Runoratsuihin. Tavallisesti olimme tottuneet vastaanottamaan asennetta tammoilta, mutta ensipäivien perusteella Piki oli kyllä melkoisen liikuttava - suorastaan uhmaikäinen - tapaus. "Emmeköhän me totu senkin oikkuihin. Onhan se kaikesta huolimatta hieno ja hyväsukuinen hevonen" Lauri totesi myhäillen.


© Runoratsut :: Tausta © Pixabay
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen